Ideea utilizării unor armate de roboți extrem de mici în corprurile umane pentru operații a fost o temă de domeniul științifico-fantastic pentru zeci de ani. Însă, în prezent au apărut noi perspective pentru tratarea cancerului. Cercetătorii au folosit cu succes, în premieră, roboți de dimensiuni nanometrice pentru tratarea tumorilor canceroase la șoareci.
Cercetătorii Universităţii de Stat din Arizona şi Centrului Naţional pentru Nanoştiinţă şi Tehnologie al Academiei chineze de Ştiinţe au injectat nanoroboţi în fluxul sanguin al unor șoareci. Nanoroboții profilați potrivit ADN-ului au vizat vasele de sânge din jurul tumorilor canceroase, injectându-le cu medicamente specificice pentru oprirea alimentării.
S-au tratat cu succes tumorile canceroase
Studiul arată că tratamentul a avut succes în diminuarea tumorilor canceroase, potrivit Mediafax. Oamenii de știință analizează posibilitatea folosirii nanoroboților pentru o serie de probleme de sănătate, nu doar pentru tratamentele anticancer, ci și pentru deblocarea vaselor de sânge, efectuarea de biopsii și măsurarea nivelurilor anumitor substanțe chimice în zone inaccesibile.
„Nanoroboţii au dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 10 microni. Aceștia sunt prea mici pentru a i se adăuga un element de genul unui motor, cip sau cameră”, a explicat profesorul asistent Eric Diller, de la Unibersitatea din Toronto.
Nanoroboții profilați potrivit ADN-ului, de genul celor folosiți în testele cu șoareci, au demonstrat că pot trimite cu precizie cantități mici de medicamente.
Înainte de a se efectua teste pe oameni, nanoroboții chirurgicali trebuie să depășească mai multe provocări, cea mai mare fiind trimiterea unui nanorobot într-un anumit loc al corpului, în contextul vitezei şi frecvenţei fluxului sanguin.