Sophia Loren la TIFF. Eleganță în stil italian la 81 de ani.

Legendă a cinematografiei mondiale și sex simbol al anilor ’50-’70, actrița Sophia Loren a ajuns la Cluj-Napoca în calitate de invitată specială a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Aceasta va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, pe 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei, respectiv filmul „Căsătorie în stil Italian- Matrimonio all’italiana” din 1964.

1IMG_0067

„Niciodată nu te gândești că ești vedetă. Dacă faci asta, cariera ta s-a încheiat. Trebuie să te gândești că trăiești un lucru minunat și să încerci să fii o actriță bună. Celebritatea crește puțin, câte puțin, dar nu m-am gândit niciodată că într-o zi voi ajunge celebră, nici măcar atunci când primești Oscarul nu realizezi. Nici acum nu îmi dau seama. Sunt atât de fericită să mă aflu aici, că vă răspund la întrebări, ca și când aș fi la începuturile carierei mele. Asta mă face fericită: faptul că mă simt ca oricare dintre voi. Simt că aș putea să îmi deschid inima în fața dumneavoastră și să continui la nesfârșit”, a precizat Sophia Loren la Cluj.

Elegantă și distinsă, pe durata a 40 de minute, la conferința de presă organizată cu ocazia prezenței ei la Festivalul Internațional de Film Transilvania, Sophia Loren a vorbit degajat, atât în limba italiană cât și în engleză, despre colaborarea pe care a avut-o cu fiul ei, regizorul Edoardo Ponti, în cea mai recentă producție a sa, „The Human Voice (2014)”, ce crede despre condiția femeii în cinematografie, explicând, totodată, cum se raportează astăzi la celebritate.

 

IMG_9875

„În cazul colaborării cu fiul meu, nu am ținut cont de legătura mamă-fiu, am uitat că este fiul meu și am ascultat de el în calitate de regizor. Știam ce are în minte cu acest scurtmetraj care spune povestea extraordinară a unei femei și am avut încredere în el”, a spus Sophia Loren. Actrița a precizat, cu referire la filmele românești, că sunt producții pe care le vede cel mai adesea în festivaluri și că uneori sunt adevărate capodopere. „Acum nu mai sunt adolescentă și înainte de a spune «Da» unui rol, trebuie să fiu atentă să văd dacă este un rol care mi se potrivește. Dar da, aș lua în considerare, de altfel cred că orice artist ar face asta, să răspund unei invitații din partea unui regizor român de a juca în filmul lui”, a spus actrița. Sophia Loren a vorbit și despre tematicile pe care le abordează regizorii italieni din ziua de azi, apreciind curajul lor, dar și despre cel mai greu rol pe care l-a avut de jucat. „Cred că fiecare rol pe care l-am făcut cu regizorul Vittorio De Sica a fost greu. În filmul «Two Women» a trebuit să joc rolul unei femei mai în vârstă, eu având atunci doar 26 de ani și nu a fost ușor. «Căsătorie în stil italian» a fost din nou un film la care țin foarte mult tot în regia lui Vittorio, avându-l ca partener pe minunatul Marcello Mastroianni. Regret că nu mai este printre noi astăzi”, a declarat Sophia Loren.

Cu referire la condiția femeilor în cinema, astăzi, actrița a precizat: „Lumea nu mai este cum a fost. Este dificil să vorbești despre aceste lucruri pentru că este mult prea multă libertate. Sunt lucruri care țin de intimitatea femeilor și cu unele lucruri sunt de acord, cu altele nu”.

La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol și că l-a acceptat toată viața ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susținut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit An Evening with Sophia Loren. Actrița și-a rememorat viața și cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumusețe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Și faima. Toate se regăsesc și în volumul de memorii publicat în 2014 – „Yesterday, Today, Tomorrow: My Life”.

În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) și Ieri, oggi, domani / Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie. Sophia Loren și-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaționale, inclusiv unul de interpretare la Cannes și un Oscar, devenind prima actriță premiată cu statueta pentru un film străin și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie – „Pass the Wine (Sophia Loren)”.

Sursa : transilvaniareporter.ro

 

Leave a Comment