De mici ştim că fructele sunt prietenele unei sănătăţi de fier. Tot de atunci, ni se spune că trebuie consumate zilnic, ca să ne bucurăm, pe deplin, de multele lor beneficii. Dincolo de ceea ce simţim pe propria piele, şi studiile confirmă că fructele ţin bolile departe. Cercetătorii australieni au descoperit că doar două porţii de fructe pe zi reduc riscul de diabet, cu 36 la sută.
Chiar şi aşa, este foarte important să ştim cum şi când să le consumăm, ca să avem o digestie corectă! Adeptă a unui stil de viaţă sănătos, terapeutul Carmen Barcan ne dezvăluie care este cel mai potrivit moment al zilei pentru savurarea unui fruct, dar şi cât de important este să îl consumăm cu tot cu coajă, atunci când, evident, este posibil: „Fructele, dintotdeauna au fost un adevărat izvor de sănătate. Natura darnică şi iubitoare de oameni ni le-a oferit cu dragă inimă indiferent de vremuri. Cum facem parte din Natură, toate aceste fructe bogate în minerale şi vitamine au fost şi sunt la îndemâna noastră.”
FRUCTELE, UN DULCE SĂNĂTOS
Fructele au cel mai mare conţinut de apă din toată alimentaţia noastră: adică 80- 90%. Pe lângă faptul că sunt un ajutor de nădejde în hidratare, sunt şi pline de vitamine, minerale, carbohidraţi, aminoacizi şi acizi graşi: „Fructele au un grad de digerabilitate ridicat. Sunt sărace în calorii şi bogate în fibre, tocmai de aceea au fost denumite curăţitori şi purificatori ai sângelui. „În plus, sunt printre puţinele alimente care oferă, şi nu fură energie organismului!
Despre beneficiile lor ştiu şi românii, care, în ultima vreme, au început să se îndrepte tot mai mult spre alimentele sănătoase: studiile recente arată că, în pandemie, conaţionalii au consumat cu 38% mai multe fructe.
CONSUMAŢI FRUCTELE LA MOMENTUL POTRIVIT!
Însă dacă aveţi obiceiul de a vă desfăta cu un fruct, după masă, avem veşti proaste pentru dumneavoastră. Procedaţi greşit! Atunci când sunt combinate cu alte alimente, fructele pot perturba digestia, pentru că rămân prizoniere în stomac şi fermentează. Astfel, vă puteţi confrunta cu disconfortul abdominal. Ba mai mult, fructele îşi pierd mare parte din vitamine. Şi atunci, cum este corect să procedăm?
“Pentru proprietăţile lor şi pentru că sunt foarte gustoase, fructele trebuie consumate primele la micul dejun. Sucurile lor, aspectul atrăgător şi savoarea stimulează apetitul.” – Carmen Barcan, terapeut
Aşadar cea mai potrivită parte a unei zile pentru consumul de fructe este dimineaţă, pe stomacul gol! În acest fel, vă puteţi bucura cu uşurinţă de toţi nutrienţii, de toate fibrele şi de toate zaharurile lor. Dacă vă faceţi un obicei din asta, veţi începe fiecare zi plini de energie!
“Toate fructele sunt importante când vine vorba de sănătatea noastră. (…) Cele mai recomandate sunt cele de sezon şi dacă se poate, de pe meleagurile noastre. La fructe de import ar trebui să recurgem doar atunci când fructele autohtone nu sunt disponibile, în extrasezon.”– Carmen Barcan, terapeut
Carmen Barcan recomandă consumul de fructe şi între mese. Ele reprezintă, de altfel, gustarea ideală, pentru că sunt digerate rapid. Cu toate acestea, trebuie să aşteptaţi minimum jumătate de oră înainte de a consuma orice alt aliment.
Evitaţi-le, în schimb, după-amiaza sau seara şi asta pentru că în a doua parte a zilei metabolismul încetineşte. Pe scurt, fructele vor creşte glicemia, iar senzaţia de foame va apărea numaidecât.
CÂND ŞI DE CE AR TREBUI SĂ CONSUMĂM ŞI COAJA FRUCTELOR
Un alt obicei sănătos pe care trebuie să îl trecem pe listă este şi consumul fructelor cu tot cu coajă. Acolo se află cea mai mare cantitate de celuloză, esenţială în tranzitul intestinal. Chiar şi stratul alb exterior al portocalei este benefic: conţine de două ori mai multă vitamina C decât pulpa în sine.
Deşi suntem învăţaţi să curăţăm un Kiwi înainte de a-l consuma, să ştiţi că ducem la coş tot ce este mai bun. Coaja de Kiwi este comestibilă şi extrem de bogată în vitamina C, antioxidanţi şi fibre.
Şi mango este un alt deliciu care poate fi consumat cu tot cu coajă, căci ajută la arderea grăsimilor şi încetineşte producerea celulelor grase. Atenţie, însă, aceasta nu este o regulă general-valabilă. Bananele, papaya, mandarinele ori ananasul trebuie decojite. În cazul fructelor care pot fi consumate cu tot cu coajă, este recomandat să le spălaţi bine înainte.
De-a lungul timpului, Carmen Barcan a schimbat nu doar corpul, ci şi percepţia asupra vieţii a sute de persoane care au apelat la tehnicile ei inovatoare de slăbit. În iulie 2021, la Cannes, Carmen Barcan a fost distinsă cu premiul pentru „Cel mai bun program de slăbit și cel mai bun concept de beauty”.
Pe Carmen Barcan o găsiţi pe reţelele de socializare!
Facebook: @Carmen Barcan
Instagram: @Carmen_Barcan.ro