Ce trebuie să faci dacă verși lichide pe laptop

Toată lumea știe că nu e bine să verse lichide pe laptop, dar astfel de accidente se pot întâmpla oricui. Ca să-ți salvezi dispozitivul trebuie să ai viteză de reacție pentru că timpul este esențial.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să închizi imediat computerul dacă acesta este în funcțiune. Nu sta să închizi toate programele și ferestrele și să-i dai shut down din Windows/macOS/Linux. Închide-l forțat de la butonul de pornire/oprire. Următorul pas este să-i întrerupi alimentarea la curent, atât cea de la priză, cât și cea care vine de la baterie. Dacă încă ai un laptop mai vechi care are baterie detașabilă, atunci ai un avantaj. Decupleaz-o rapid. Închiderea și decuplarea alimentării trebuie efectuate foarte rapid. Detașează apoi toate dispozitivele sau accesoriile pe care le ai conectate la laptop: stickuri USB, cabluri USB, căști, unități optice etc.

Tastatura trebuie ștearsă și uscată

Următorul pas este să ștergi și să usuci cât mai bine suprafața exterioară a laptopului. De regulă, se întâmplă ca lichidele să ajungă pe tastatură, pentru că e principalul spațiu de lucru și toată lumea are tendința să așeze paharul, cana sau sticla lângă ea. Dacă nu sunteți siguri de eficiența intervenției de salvare a laptopului, cel mai bine ar fi să-l duceți în cel mai scurt timp la un service de calculatoare. Sub nicio formă, nu încercați să-l puneți iar în funcțiune dacă nu ați scurs toată apa din el.

Tipul de lichid care se varsă pe laptop contează și el foarte mult. Apa este relativ „inofensivă” dacă este înlăturată la timp, dar este corozivă. Dacă însă verși sucuri care conțin zahăr sau băuturi alcoolice, atunci situația se complică.

Dacă te temi că lichidul ar putea ajunge la componentele importante din interior, poți încerca să le înlături măcar pe cele detașabile. La laptopurile moderne există, după cum ați văzut, o „ușiță” pentru HDD sau SSD. Măcar datele să le salvați, în caz că se întâmplă ceva cu computerul.

 

Leave a Comment