Porcul este cea mai bună legumă. Pare o glumă, dar este părerea multor români. Medicii atrag însă atenţia că excesul de carne, și în special de carne roşie poate da la anumite persoane o boală greu de tratat. Este vorba despre gută.
Numită şi boala cavalerilor, guta este o afecţiune metabolică asociată cu excesul de carne de vânat. „Excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul cărnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric care se pun şi intră ca nisipul în balamale şi te dor încheieturile şi tot ca nisipul strică şi rinichiul în timp”, a explicat Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Acidul uric se depune în special pe încheieturile de la nivelul picioarelor.
Alcoolul și produsele din cacao trebuie consumate cu precauție
Crizele de gută pot să apară o dată la câţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii, dar şi de alimentaţia pacientului.
„Este bine să se evite din alimentaţie mâncărurile care au posibilitatea prin metabolism să scoată ca produs de eliminare acid uric. Carnea de animal tânăr. Aia bună. Organele de animale tinere. Alea bune. Carnea de vânat”, a mai spus medicul.
În alimentaţia persoanelor care suferă de gută sunt indicate proteinele de origine vegetală, iar alcoolul şi produsele care conţin cacao trebuie consumate cu atenție.