China a închis pentru turiști tabăra de pe latura sa a muntelui Everest pentru a face curățenie. Interdicția înseamnă că turiștii pot merge doar până la o mănăstire aflată puțin sub nivelul de 5.200 de metri, transmite BBC. Mai mulți oameni urcă de obicei pe munte din partea de sud, a Nepalului, dar în ultimii ani a crescut constant numărul turiștilor și pe partea chineză.
Echipele de curățenie din acest an vor încerca să înlăture inclusiv corpurile de alpiniști care au murit în așa-numită zonă a morții, la peste 8.000 de metri, unde aerul este prea rarefiat pentru a susține viața mult timp. Din cauza altitudinii și frigului, aceste cadavre rămân adesea pe munte ani întregi sau chiar decenii.
300 de permise de alpinism, acordate anual
Tabăra din China, situată în Tibet, este populară, întrucât este accesibilă cu mașina – în timp ce la tabăra nepaleză se poate ajunge doar urcând pe jos vreo două săptămâni. Cel mai înalt vârf din lume se confruntă cu poluarea, deșeurile înmulțindu-se în ultimii ani, pe măsură ce crește numărul de vizitatori.
40.000 de turiști au urcat până la tabăra chineză în 2015, această fiind cea mai recentă contorizare a Beijingului. Un record de 45.000 de vizitatori au ajuns până la tabăra de baza din Nepal în 2016-2017, potrivit Ministerului pădurilor și conservării solului din această țară.
Turiștilor le va fi interzis accesul în zonele de mai sus de mănăstirea Rongbuk, care se află la aproximativ 5.000 de metri, potrivit agenției chineze de știri Xinhua. Doar alpiniștii care au permisiunea de a urca pe vârful de 8.848 de metri vor putea în continuare să folosească tabăra chineză. În ianuarie, autoritățile au anunțat că vor limita numărul acordat de permise de alpinism la 300 pe an.
Trei operațiuni de curățare au avut loc pe Everest și în primăvară anului trecut. Atunci s-au adunat opt tone de deșeuri, inclusiv materii fecale umane și echipament montan lăsat în urmă de alpiniști.