Primirea de către ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a preşedintelui Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), Eric Stewart
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit la 13 ianuarie 2016 pe preşedintele Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), Eric Stewart, care se află în vizită în România, în perioada 13-14 ianuarie 2016.
Cu acest prilej, șeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul Guvernului pentru consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA, subliniind rolul pe care AMRO îl poate avea în stimularea investiţiilor şi schimburilor comerciale bilaterale. În acest sens, a evidenţiat importanţa valorificării oportunităţilor oferite de viitoarea misiune de promovare economică a AMRO la Bucureşti, din luna februarie 2016.
De asemenea, ministrul Lazăr Comănescu a prezentat obiectivele Guvernului în ceea ce priveşte creşterea transparenţei, predictibilităţii şi eficienţei instituţionale. A subliniat o serie de performanţe ale economiei româneşti şi prognozele pozitive pe anul în curs, reafirmând interesul autorităţilor române pentru creşterea investiţiilor americane în România, pentru valorificarea de către companiile americane a potenţialului țării noastre în regiune şi pentru dezvoltarea de proiecte economice de tip joint venture. Totodată, a exprimat deschiderea instituţiilor româneşti de a coopera în proiecte de promovare a României în SUA.
Eric Stewart a mulţumit şefului diplomaţiei române pentru sprijinul constant acordat de Ministerul Afacerilor Externe iniţiativelor Consiliului, inclusiv în derularea dialogului cu instituţiile româneşti aparținând administraţiei centrale. A exprimat interesul de a contribui la dezvoltarea pe termen mediu şi lung a relaţiilor economice româno-americane, subliniind satisfacţia companiilor membre AMRO pentru proiectele pe care le derulează în România.
Informaţii suplimentare:
Consiliul de Afaceri Americano-Român (American – Romanian Business Council – AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având drept obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington, având iniţial 10 companii membre.
În prezent, AMRO are în componenţă 21 companii americane de renume, cum ar fi: ADM, Amgen, American International Forest Products, Amerocap, Cargill, Chevron, Coca-Cola Company, Eli Lilly, ExxonMobil, Johnson & Johnson, Lokheed Martin, MetLife, Mega Company, Pfizer, Philip Morris International, Raytheon, Smithfield, Textron, Timken, Tumac şi Warburg Pincus. Acestea activează în diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată în prezent de MetLife. Funcţia de preşedinte este deţinută de Eric Stewart
Despre Ministerul Afacerilor Externe
Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).