Virusul herpetic s-ar putea afla în spatele a cel puţin jumătate dintre cazurile de boală Alzheimer, conform teoriei unei cercetătoare din Marea Britanie, citată de Press Association.
Există două tipuri de virus herpes simplex (HSV) – HSV1, cunoscut drept herpes oral, ce provoacă ulceraţii şi răni în jurul gurii şi pe faţă, şi HSV2,- în general responsabil de cazurile de herpes genital, potrivit Agerpres.
Ruth Itzhaki, profesoară la Universitatea din Manchester, care şi-a petrecut peste 25 de ani studiind o posibilă asociere între virusul herpetic şi boala Alzheimer, a analizat cazul statului Taiwan, una dintre puţinele ţări care colectează date de la populaţie necesare pentru testarea acestei teorii.
”Rezultatele uimitoare conţin dovezi conform cărora riscul de demenţă senilă este mult mai mare la cei care sunt infectaţi cu HSV, iar tratamentul contra virusului herpetic provoacă o scădere a numărului celor afectaţi în mod sever de HSV1 care provoacă mai târziu demenţă”, a explicat Itzhaki.
În Marea Britanie, o dată la fiecare trei minute o persoană dezvoltă demenţă, iar oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru studiul bolli lucrează din greu pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru.