Oul este un aliment extrem de valoros în alimentaţia noastră, albuşul fiind este cea mai pură formă de proteină. Consumul de oră are multe beneficii, iar mai jos le vom trece în revistă, pentru a vă convinge că trebuie să-l aveți pe lista de mic dejun.
Nu crește colesterolul
Mulţi ocolesc ouăle din cauza conţinutului de colesterol. Consumul zilnic de ouă nu creşte semnificativ nivelul colesterolului din corp, beneficiile lui depăşind cu mult aşa-zisele pericole. Potrivit studiilor, un consum regulat de un ou pe zi nu a crescut riscul de boli cardiovasculare.
Este sățios
Ouăle dau o senzaţie de saţietate care se menţine mai bine de trei ore. Potrivit unor studii citate de webmd.com, cei care au un mic dejun pe bază de ouă se simt sătui mai mult timp şi mănâncă mai puţin la prânz, chiar pe tot parcursul zilei, spre deosebire de cei care au consumat cereale sau croissante.
Aliat în curele de slăbire
Consumul de ouă la micul dejun reduce pofta de dulce şi scade indicele de masă corporală, fiind util în dietele de slăbire. În plus, proteinele conţinute ajută la creşterea masei corporale, care la rândul ei accelerează metabolismul spre arderea mai rapidă a caloriilor.
Protejează vederea
Gălbenuşul de ou este bogat în luteină, o substanţă de tip carotenoid (înrudită cu betacarotenul, provitamina A) ce acţionează ca un filtru optic. Mai concret, opreşte componența albastră a luminii solare sau artificiale (emise de monitoare, televizoare, telefoane mobile) pe care ochiul, până la retină, nu e capabil să o oprească.
Menţine sănătatea creierului
Ouăle conţin vitamina A, vitamine din grupul B, acid folic şi minerale (fosfor, fier, zinc), esenţiale pentru buna funcţionare a organismului şi în special a creierului. Ajută în procesele de memorare, previn demenţa, ateroscleroza şi accidentele vasculare cerebrale, datorită conţinutului de colesterol bun. Ouăle ajută inclusiv la dezvoltarea creierului în stadiu intrauterin datorită prezenţei colinei şi a acidului folic.